Mączka vs mięso w karmie dla psa

Pisałem już o tym już jakiś czas temu, jednak po przyjrzeniu się kilku dyskusjom na forach internetowych postanowiłem wrócić do tematu – temat wymaga rozwinięcia. Na forach bardzo często znajdziecie opinie że mączka to ‘syf’, że karmy które mają dużo mączek są do bani i że dużo mięsa surowego powinno być w  karmie.

Całkowicie błędne założenie – przeczytajcie artykuł do końca a już nigdy więcej nie będziecie się zastanawiać nad tym czy wybierać karmę z mączką czy z mięsem.

Od czego zacząć … od mięsa czy od mączki? … Hmmm..zaczniemy od ogólnych stwierdzeń:)

Sprawa najważniejsza: mączka dobrej jakości to dużo bardziej wartościowy składnik karmy niż surowe mięso.

A dlaczego? Bo surowe mięso ‘znika’ w procesie produkcji – nawet do 80% surowego mięsa zniknie w podczas produkcji suchej karmy.

Czyli nawet jeśli na którejś karmie jest napisane 60% mięsa surowego w składzie to …. tak naprawdę będzie go 12%.

Teraz mączka (mała uwaga … lingwistyczna – mączka jest różnie tłumaczona na język polski w różnych karmach – czasami pojawia się jako ‘suszone mięso’ czasami jako ‘dehydratyzowane’, czasem jeszcze jako ‘sproszkowane’ – to wszystko ta sama mączka – angielski ‘meal’)

Mączka to, cytując dużo mądrzejszego ode mnie Mike’a Sagmana, produkt końcowy procesu przetwarzania mięsa (tzw. rendering) w formie suchej. W procesie tym z mięsa wygotowuje się wodę i wysusza to co pozostało. I tak w dużym skrócie powstaje mączka. Taka mączka to prawdziwa bomba proteinowa która nie zniknie w procesie produkcji.

Problem z mączką polega na tym, że nie zawsze jest ona odpowiedniej jakości – wszystko będzie zależało od tego jakiej jakości będzie mięso z której powstaje. Słabej jakości mączki powstają z odpadów produkcyjnych, zepsutych mięs  a nawet z … martwych zwierząt (tym tematem zajmiemy się już wkrótce). Dobrej jakości mączki powstają z dobrych składników – z określonych składników, z określonych gatunków zwierząt.

Najgorsze mączki (i takich się wystrzegajcie) to:

  • ‘mączka mięsna’ – zupełnie nieokreślony gatunek ani rodzaj – nie wiemy nic ponadto że mączka, nie mylić określeniem typu np. ‘mączka mięsna z kurczaka’ które jest jak najbardziej ok
  • ‘mączka zwierzęca’ – jak wyżej, to może być wszystko
  • ‘mączka z produktów ubocznych wszelkiego rodzaju – ogólnie rzecz biorąc wystrzegajcie się ‘pochodnych’ i produktów ubocznych wszelkiego rodzaju – wyrażenia typu ‘mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego’
  • ‘mączka drobiowa’ – trochę kury, trochę kaczki i ? … ano właśnie czego?, nic do końca nie jest pewne:).

Szukajcie natomiast w swojej karmie dla psa czegoś w stylu:

  • mączka z kurczaka
  • mączka mięsna z kurczaka
  • mączka z kaczki
  • mączka mięsna z kaczki
  • mączka z bizona (zdarza się:)
  • mączka z jagnięciny
  • mączka mięsna z jagnięciny
  • mięso dehydratyzowane z kurczaka
  • mięso dehydratyzowane z kaczki
  • suszone mięso z kurczaka
  • itd….

Mam nadzieję, że udało mi się choć trochę ‘rozjaśnić’ temat mączki mięsnej w karmie dla psa.

Comments are closed.